Gå direkt till innehåll
Inlandet sitter på stor potential

Nyhet -

Inlandet sitter på stor potential

I fredags var BioFuel Region i Norsjö och pratade om skogsbränslen och dess potential. Skogsråvaran måste förädlas och energieffektiviteras innan den transporteras från inland till kust, påpekade Magnus Matisons för deltagarna vid mötet.

Intresset för, och kunskapen om, råvarufrågorna är stort i Västerbottens inland.
- Frågorna är många i ämnet och det är viktigt för Norrlands framtida utveckling att vi lyfter de här frågorna, säger Magnus Matisons, BioFuel Regions skogsråvaruexpert och forksare vid SLU.

Världen är idag alldeles för beroende av fossila bränslen och man kan undra hur det ska gå när Kina och andra länder med snabb tillväxt vill leva efter samma livsmönster som vi här ser som självklart.
- Vi har en strutsmentalitet - vi stoppar huvudet i sanden och hoppas att allt kommer lösa sig av sig själv. Jag är fullt övertygad om att det inte kommer att lösa sig, vi måste aktivt göra något, säger Magnus Matisons.

Förädla råvaran

Men det är fortfarande en hel del logistik som måste lösas. Efterfrågan av skogsbränslen är främst i södra Sverige och längs kusterna - skogen finns i inlandet.
- Vi måste förädla råvaran och göra den mer energität innan vi transporterar den. Det ger också en stor möjlighet för kommunerna i Norrlands inland att också få betalt för sin råvara.

Fler seminarier

Det var ett 30-tal deltagare vid seminariet i Norsjö. En hel del bra diskussioner startade som vi senare kommer att ta vidare. Magnus Matisons har tidigare hållt ett liknande seminarie i Åsele och planerar nu för fler i andra inlandskommuner. Hör gärna av er till oss om er kommun skulle vara intresserad av att få lära er mer och diskutera skogsbränseln i er kommun!

Ämnen

Regioner

Presskontakt

Barbro Kalla

Barbro Kalla

Presskontakt Kommunikatör och projektledare 070-683 04 27